
El que sí vull tractar és de la beatificació del Dr Samsó i del ressò que està prenent el tema, que fins i tot volen instal·lar cadires i bancs fora de Santa Maria el dia de la seua beatificació.
No sóc historiador ni pretenc ser-ho, però hi ha un parell de coses que em criden l'atenció i que em provoquen cert enuig.
En primer lloc, la beatificació del Dr. Samsó (i respecto aquest títol per no ferir susceptibilitats) es va iniciar el març de l'any 1959, juntament amb el Dr. Irurita i gairebé altres mil sacerdots. Em sembla que en aquesta relació no n'hi havia cap dels sacerdots assassinats per les tropes franquistes quan van ocupar el país basc . Regnava a la terra d'aquesta part de creients en Joan XXIII des d'uns mesos abans,

En Pau VI, home de més llums, va paralitzar aquests processos l'any 1964. Al seu successor l'any 1978, en Joan Pau I, no li van deixar temps gairebé ni de dir una missa, o sigui que el procés va seguir tancat. És precisament amb en Joan Pau II, que es carrega tota l'apertura experimentada sota el regnat de Pau VI que es reobre el procés. I ara, amb en Benet XVI, partidari de la misa en llatí i d'espatlles als creients, que es consuma.
Amb tot això només vinc a dir que aquest procés que fa 50 anys que dura, és impulsat i consumat pel sector més carca de l'església, el mateix que va saber a quin costat posar-se i per qui apostar durant la guerra civil.
En segon lloc, el que he sentit parlar a gent de l'època o m'he pogut documentar, donen poques raons per beatificar a aquest "sant baró". Alguns historiadors neguen credibilitat a qui l'acusava d'estafador amb pams de cel, però encara podem trobar testimonis que ho corroboren, fins i tot per escrit.

Heu conegut a la Montserrat Julió ? Tenia uns deu anys quan va marxar cap l'exili amb la seva família. Finalment anar a parar a Xile amb el Winnipeg, vaixell fletat per en Pablo Neruda i el govern xilè per acollir refugiats d'aquella guerra. Mataronina de pro i que es va convertir en una actriu de renom, diu a les seves memòries (Vida Endins. Crònica d'un exili a Xile. Viena edicions, abril 2003) :
"Un dia, l'oncle Rossend, per comptes de portar-me un dibuix, es presentà amb un regal impensat, una cartera de cuir per quan anés a l'escola. Feia temps que es rumorejava que ja era hora d'anar a un col•legi com cal. A la nostra ciutat n'hi havia de molt diferents, alguns estaven regits per monges i les alumnes duien uniformes amb capes blau marí i faldilles amb plecs, però el pare i la mare volien que m'eduqués a l'escola laica, on s'anava amb vestit de carrer. Malgrat les idees de l'àvia Ramona, que hauria estat feliç constatant que m'instruïa amb el catecisme a la mà, els meus pares sabien molt bé com volien que fos la meva instrucció. La pròpia experiència els havia donat una opinió prou clara. —Les noies de les monges només saben resar i fer brodats. —deia la mare. —El mal més gros és el de les idees que els fiquen al cap —era la conclusió del pare. Éren frases que anaven destinades a l'àvia a fi de dissuadirla de les seves intencions. Però encara s'havia de produir el fet que va posar les coses al seu lloc de manera definitiva i per sempre més. A casa es preparava un daltabaix de proporcions bíbliques! El sentir de l'àvia Ramona era monòton. Les seves preocupacions desembocaven sempre en el mateix tema, la religió. Llegia llibres amb tapes negres, resseguint les frases amb l'ajut d'una lupa. Es tractava d'històries verídiques, llegendes àuries, vides esgarrifoses de santes pures i verges martiritzades amb foc i tota mena d'eines enginyoses perquè el turment no s'acabés mai. De retorn del parc, entràvem a l'església que trobàvem més a mà: un dia paràvem a la parròquia de Santa Maria; un altre, a Sant Josep o a Santa Anna i ens hi estàvem una mitja horeta anant d'un altar a l'altre: el de les ànimes, ple de flames i mitja humanitat clamant entre el foc; el de santa Llúcia, mostrant, damunt d'una safata, els ulls que li havien arrencat; el de sant Sebastià, ferit de mort per una infinitat de sagetes. L'itinerari era tètric. Aquelles visions, a més d'oprimir-me el cor, em treien la gana que havia anat a buscar al parc i, a sobre, en arribar a casa, hauria d'empassar-me una culler


Pretendre beatificar i santificar a qui avui dia, en una època diem-ne més normalitzada, potser estaria fins i tot a la presó per estafador, no em sembla que faci cap bé ni a aquesta religió ni al conjunt de la societat, malgrat les circumstàncies de la seva mort.
I espero, segurament vanament, que el poder polític i civil faci gala del seu laïcisme , no intervingui en aquest procés i deixi per a Déu el que és de Déu, el reguitzell de beats i sants per exemple, i per els Homes el que és dels Homes, recursos i diners entre d'altres, per més que a títol personal, algun d'ells es reclami d'aquesta o semblant religió... o de qualsevol altra.
,