diumenge, 23 de desembre del 2007

Can Fabregas al seu lloc !

En determinats temes, sembla que a la nostra ciutat més que un Ajuntament tinguem un circ amb malabaristes i il.lusionistes dirigint l'espectacle.
Can Fàbregas i la darrera proposta de trasllat "íntegre" a una nova ubicació n'és un bon exemple. Poc els importa que les experiències o intents de trasllats semblants hagin acabat en fracàs (com en el cas de l'Ateneu) i en el millor dels casos s'hagi reconstruït amb algunes peces originals monumentals mones de Pasqua. Poc els importa també que aquesta operació es quantifiqui en més de 3 milions d'euros, cost que la ciutat no es pot permetre atenent les necessitats existents tant en els barris de la perifèria o el seu mateix centre. Ni encara menys que una peça cabdal del nostre patrimoni es fragmenti i es traslladi de lloc.
L'única cosa real que aquesta proposta contempla és l'enderrocament de Can Fàbregas, que forma part del nostre patrimoni històric i amb el nivell més alt de protecció. Tot el demés, el temps dirà...
De fet, al llarg d'aquest any aquest ha estat el propòsit de l'actual i passat equip de govern. Primer intentant descatalogar l'edifici amb l'ajut de patums contractades per la gran multinacional interessada en aterrar a Mataró en un solar cèntric net de pols i palla. Després intentant salvar només alguns elements originals per decorar una nova façana a prop de l'edifici històric...

Ni és correcte canviar el patrimoni de lloc, ni és viable tècnicament fer-ho amb un edifici d'aquest tipus, ni la nostra ciutat es pot permetre destinar-hi més de tres milions d'euros a una operació semblant.
I el que és del tot inacceptable és que qui mani a Mataró en temes urbanístics i de patrimoni no sigui l'Ajuntament o els ciutadans a través dels famosos sistemes de participació, sinó multinacionals especialitzades en diversificar negocis, venent cortines i fums i imposant les seves condicions per sobre del sentit i l'interès comú.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Salut, company!

Benvingut i felicitats pel nou bloc. De ben segur que enriquiràs el ciberespai. Per mi ets tot un referent.

Una abraçada.